Voor de meeste logopedische behandelingen is er via uw mutualiteit terugbetaling mogelijk en geldt onderstaande tabel.

Terugbetalingsvoorwaarden

Terugbetaling via verplichte verzekering

De adviserend geneesheer van jouw mutualiteit kan, mits het indienen van de nodige voorschriften, het bilan en het aanvraagformulier, toestemming geven tot terugbetaling via de verplichte verzekering.

Deze tarieven gelden vanaf 1 januari 2023:

 aard prestatie honorarium tegemoetkoming remgeld
 onderzoek (30 minuten) €43,84 €29,00 €14,840
 evolutiebilan €72,24 €40,50 €31,74
 therapiesessie 30 minuten €36,12 €25,36 €10,76
 therapiesessie 60 minuten €72,53 €50,98 €21,55

Terugbetaling via aanvullende verzekering
Wanneer de verplichte verzekering niet tussenkomt (bijvoorbeeld voor articulatieproblemen), dan heeft elke mutualiteit nog een aanvullende verzekering. Het aantal sessies, de tarieven en de voorwaarden verschillen per mutualiteit. Het is dus aan te raden om hiervoor contact op te nemen met jouw eigen mutualiteit.

Geen terugbetaling
Voor sommige problemen of stoornissen is er geen enkele terugbetaling voorzien. Ook onderzoek waar geen therapie op volgt, wordt niet terugbetaald. 

Periode voor terugbetaling
De eerste aanvraag voor logopedische behandeling van leer- en taalproblemen wordt voor 12 maanden ingediend. In totaal is er mogelijkheid tot 2 jaar terugbetaling via de verplichte verzekering. Voor afasie kan de behandeling verlengd worden tot maximaal 4 jaar. Voor articulatieproblemen wordt meestal de aanvullende verzekering aangesproken. De periode wordt dan bepaald door het aantal sessies dat wordt terugbetaald door de mutualiteit.

Verlenging aanvragen
Na de eerste periode van terugbetaling is het mogelijk een verlenging aan te vragen. Voor het aanvragen van een verlenging volstaat een voorschrift van de huisarts.